Jag har flow, det kan ni tro! Har inte pluggat så bra på länge som jag gjort de senaste 3 dagarna. Idag avslutade jag min Geografiuppsats som ska lämnas in om hela 11 dagar (!!) vilket är helt sjukt. Är dessutom nöjd med den och har en lite förhoppning om att höja mitt betyg avsevärt i det ämnet denna terminen. Fick typ D/C hemma på polhem i geografi, men med tanke på det jag har skrivit här (främst denna uppgiften) tycker jag att jag förtjänar ett solklart B! Men det kan också vara så att jag lever i något slags rus och i chock över att faktiskt åstadkomma något vettigt inom geografi då mitt intresse för det ämnet varit väldigt begränsat. Kul!
          Förutom att jag är klar med det så lyckade jag även läsa klart alla sidor vi har i koi-historia till måndag OCH påbörja min presentation som jag ska hålla om ett av Francisco Goyas målningar som hänger på Prado-museet här i Madrid. Livet känns bra just nu. Nästa sak att ta sig ann blir samhällsinlämningen som ska in om 20 dagar ungefär. Idag fick vi dessutom ut en bok på spanska som vi ska jobba med typ resten av terminen. Kan inte bärga mig, detta ska bli såå kul och jag vill bara kasta mig över den nununu! Men känner att jag gjort mig förtjänt av en lugn kväll ikväll så sparar det till imorgon. Även den handlar om hur det är att leva i en diktatur, precis som de texterna som vi jobbat med nyligen på spanskan.
          Igår skrev vi en kort uppsats om just detta, den skriftliga delen av vårt prov. Var nöjd med det jag skrev och i bilen hem efter skolan berätta jag för min värdpappa att vi skrivit prov tidigare under dagen. Han undrade hur det gick och vad det var för prov osv. och jag berättade just det att jag skrev om hur det är att leva i en diktatur eftersom vi har jobbat med demokrati, diktatur och mänskliga rättigheter. Jag tror han blev lite imponerad över temat, att det lät komplicerat för att vara på min nivå. Min yngsta värdbror frågade mig vad en diktatur är och jag kunde inte förklara det bättre än att det är när ett land inte är en demokrati och inte har mänskliga rättigheter. Min värdpappa tog över och förklarade att en diktatur är när folket inte kan rösta och välja vem som ska vara deras president. Detta följdes av en rad frågor från min värdbror, som "vem är vår president?" (Mariano Rajoy), "Röstade du i det senaste valet?". På den sista frågan troor jag att han svarade att han inte gjorde det, men majoriteten gjorde det. Brorsan frågade då vem han (pappan) brukar rösta på och vem han hade röstat på om han hade röstat i det senaste valet. Det ville han inte berätta, han var väldigt tydlig med att framhålla att valen i Spanien är hemliga, det vill säga att väljaren inte är tvungen att visa eller berättat hur hen har röstat, bara om hen vill. Och det ville han inte. 
          Pratade med min ena lärare om detta idag. Berättade att jag hade en teori om att eftersom Spanien är en så ung demokrati leder det till att folket håller hårdare på den och är mer måna om att utnyttja och framhålla allt som ingår i en demokrati. Så som att valen är hemliga och att man inte behöver berätta vad man har röstat på. Hon höll med mig, att så kunde det mycket väl vara. Framför allt bland de som är lite äldre är det vanligt eftersom de inte tar demokratin förgivet. I Sverige har vi levt i en demokrati mycket länge och dessutom varit beskonade från krig det gör att vi ibland kan ta demokratin lite för givet och tänka att det är väl självklart att vi har demokrati. Men för spanjorerna är det inte självklart. De levde under Franco, en fascistdiktator, fram tills hans död 1976 och så sent som 1981 skedde ett statskuppförsök i Spanien. Detta var ett seriöst försök till att störta demokratin från militärens sida och ta över styret, som dock misslyckades. 1981 är bara 35 år sedan. Det är alltså 40 år sedan Spanien upphörde att vara en diktatur och endast 35 år sedan landet höll på att bli en igen. 
          En annan sak som hon framhöll kunde vara en orsak till att han var så mån om sin rätt att hålla sitt val hemligt är att skillnaderna mellan höger och vänster är så stora här i Spanien. Spanien har i princip endast bestått av två olika partier fram till det senaste valet (då två andra partier kom in i bilden och denna förändring orsakade politiskt kaos som lett till nyval i Juni i år);
  • PP (Partido Popular) - ett parti som har sina rötter i det parti som de tidigare Franco-anhängarna men som förespråkade övergången till demokrati. De är orienterade till höger på den politiska skalan och väldigt konservativa med svenska mått mätt har jag för mig. 
  • PSOE (Partido Socialista Obrero España) - det spanska socialistiska arbetarpartiet som klassas som socialdemokratiska, alltså mer till vänster. Tror även att detta parti ses som lite konservativa, men inte lika mycket som PP (tror jag!). 
          Inte nog med att hela spaniens demokratiska politik varit uppdelad i två tydliga höger- och vänsterblock. Spanien har formats ur detta då det var konflikten mellan kommunister och fascister som orsakade det Spanska inbördeskriget som Franco sedan vann och tog makten efter. Som jag har skrivit om tidigare i ett inlägg går det att ifrågasätta hur Spanien hanterade sitt förflutna när det väl blev en demokrati. De talade inte om det som skett och ville helst bara begrava allt och gå vidare. Detta tror jag cementerade avståndet mellan högern och vänstern i landet. Min lärare berättade att indelningen av folk som höger och vänster fortfarande lever kvar (tack vare de faktorer jag nu nämnt) och att avståndet mellan dem fortfarande är väldigt stora. I många fall har människor svårt att leva med människor från andra sidan då skillnaderna är så stora. Hon sa också att denna splittring i höger och vänster är så tydlig att man  - efter att ha levt i Spanien ett tag - kan ganska snabbt placera in människor i dessa fack; höger eller vänster. Det är alltså inte som i Sverige där man ena dagen kan vara miljöpartist (nästa dag arbetslös, hint Mehmet Kaplan (skoja :P ) ), andra dagen socialdemokrat för att till sist gå och rösta på folkpartiet (nu Liberalerna). I Spanien ÄR man antingen höger eller vänster, och det kommer så mycket med de begreppen att många gör som min värdpappa och inte berättar vad de röstar på.
          Detta skulle bli ett normallångt inlägg som informativt berättade om det senaste dygnet, men ack och ve det sket sig ännu en gång. För att avrunda snabbt kan jag berätta att jag tränade fotboll igår på en sommarvarm fotbollsplan som fick mig att svettas och flåsa som aldrig förr. Etablerar sakta men säkert mer och mer kontakt med mina lagkamrater - nu är jag vän med två av dem på Facebook! Gårdagens värme och fina väder försvann dock under natten och nu följer ett par dagar med regn och bajsväder :-(. Hoppas det blir bättre väder tills Zanna &co. kommer! Nu väger jag mellan att se lite svensk tv eller gå och lägga mig i tid... Fortsättning följer...
 
Nos vemos en Madrid
 
Emma Torres

Kommentera

Publiceras ej