Idag är det samernas nationaldag. Vet inte om/hur det uppmärksammas i Sverige men jag tänker iallafall använda mitt lilla forum för att uppmärksamma det. För att uppmärksamma deras nationaldag och ge den rättvisa är väl det minsta vi kan göra efter alla år av förtryck och diskriminering. Vet att svt och sr blivit bra på att ge samerna utrymme så sitter just nu och kollar på en del av firandet från tidigare idag. Det är väl allmänbildning att lära sig om deras kultur och inte minst när det är nationaldagsfirande.
          Jag fick upp ögonen för samernas rika och fascinerande kultur för inte alls längesedan. Vårt sista arbete i kursen Svenska 2 hemma i Sverige var om sveriges minoritetsspråk - jag skrev om samiskan. Det var första gången i mitt liv som jag på riktigt fått lära mig om Sápmi och dess kultur i skolan och då var inte ens detta på riktigt. Man fick välja vilket av våra fem minoritetsspråk man ville arbeta med under detta korta arbetsområde och sedan var det mest självstudier. Man kan alltså se det som att samiskan fick endast 20% av detta redan lilla arbetsområde. Innan gymnasiet hade vi en gång tidigare fått lära oss lite om minoritetsspråk, men även det minns jag som ett ganska litet arbetsområde. Det känns lite som att skolan på detta sättet vill förstärka minoritetsspråkens roll som just i minoritet. Jag tycker definitivt att den samiska kulturen ska få en större plats i barn och ungdomars skolgång i Sverige idag.
          Jag har gått i skolan i över 10 år. Jag läser på ett samhällsvetenskapligtprogram på gymnasiet, vilket innebär att jag ska lära mig om hur samhället fungerat idag och igår, om dess invånare och deras rättigheter, möjligheter men även skyldigheter. Jag har fått lära mig andragradsekvationer och om imaginära tal men aldrig om Sápmi. Vi får lära oss om hur urbefolkningen i nordamerika (native americans) levde och behandlades. Men vilka är vi till att döma, granska och kritisera den historian när vi inte ens kan vår egen. Svenska skolan har gjort mig till en kunskapshycklare. Jag skäms över att jag knappt vet någonting om Sápmi. Jag skäms över att jag under stora delar av mitt liv bara föreställt mig samer som bara människor i norr med stora tofsar på sina mössor och en eller flera renar i handen eller i skogen. Nu är jag stor nog att kunna ta ansvar för mitt egna lärande och kunskap och kan därför ta igen all missad kunskap. Men det är ju pinsamt att jag ska behöva göra det nu, vid 17-års ålder. Jag anser definitivt att det är vår skyldighet som icke-samer i Sverige att informera framförallt barnen och ungdomarna - nästa generation - om vilken enorm kulturskatt som finns inom "vårt" lands gränser. Lära dem om vad kulturen egentligen innebär för att förebygga fördomar och lära dem uppskatta och respektera detta folk som under så många år har fått - och fortfarande får - backa undan för vår utveckling.
          Vi ska öppna gruvor, vi ska effektivisera vår energiutvinning, vi ska tjäna pengar. Samerna - de får helt enkelt flytta sig. Att samerna får flytta sig, får anpassa sig verkar vara ett fortlöpande tema i vår historia utifrån vad jag har kunnat läsa mig till. Ni vet väl att det under 1900-talet fanns lagar i Sverige som förbjöd samer från att tala samiska? Ni vet väl att barn blev bestraffade om de pratade det språk de talade hemma i skolan? Som tur är finns inte dessa lagar kvar men "traditionen" av att samerna ska flytta sig för oss hoppas jag att även den försvinner snart. Ett sätt att verka för ett mer jämlikt samhälle är att faktiskt flytta sig för samerna, ge dem lite utrymme i ens liv genom att t.ex. ta sig tiden att ta del av deras nationaldagsfirande. Ett annat sätt kan vara att se den otroligt bra svt-serien Sápmi sisters (4 delar á 30 minuter). Den serien frossade jag i när jag skrev mitt lilla arbete om samiskan. Där får man bl.a. följa Maxida Märak - en otroligt häftig människa som jag vill höra mer av. Hon sommarpratade i somras så inom kort får jag ta mig i kragen och lyssna på det, för jag tror det kan vara riktigt bra - hon är riktigt bra! Hon finns även på spotify och för er som är längdskidåkningsnörd som jag kan jag berätta att det är hon som jojkar i Mando Diaos låt Love last forever - den officiella låten för VM i Falun 2015.
          1 timme och 30 minuter kvar av den 6 februari 2016, samernas nationaldag - utnyttja den, ta tillvara på den.
- Sápmi sisters, avsnitt 1 hittar ni HÄR (<- länk)
- Mando Diaos och Maxida Märaks VM-låt hittar ni HÄR
- Maxida Märaks sommarprat hittar ni HÄR
- Sápmis hemsida hittar ni HÄR
 
          
Nos vemos en Madrid
 
Emma Torres
maxida märak, samer, sápmi,

Kommentera

Publiceras ej