Idag var en kort men ändå lång skoldag. Vi hade bara 3 korta lektioner på morgonen innan vi vid 12 begav oss in till Madrid för att besöka arkeologiska museumet. Det tog ca. 45 minuter från skolan till metron Alfonso Martínez och där käkade vi lunch på ett burrito-ställe. En del av klassen hade redan ätit där en gång och rekomenderade det så därför blev det där - för att alla skulle få uppleva det. Det var bra! Burriton var god, mättande, inte alltför dyr och så gick den snabbt att göra vilket var ett stort + eftersom vi hade lite bråttom vidare sen.
          Vi skyndade senare vidare mot museumet där vi mötte våra lärare och fick en guidad rundtur av dem på de delar som var aktuella för oss. Vi håller på och läser om de tidigare befolkningsgrupperna på den iberiska halvön just nu med fokus på deras kultur och hur de har påverkat dagens Spanien. Som avslutning på detta område ska vi fördjupa oss lite i en folkgrupp och berätta lite mer om dem samt om något "verk" från dem som gick att finna på museumet. Jag ska nog skriva om ibererna som var den första stora befolkningsgruppen här och räknas som en högkultur. Eftersom de var de första som verkligen slog sig ner och skapade en civilisation med samhällsuppbyggnad som kan likna dagens tror jag det kan vara intressant att skriva om dem - trots att man inte vet jättemycket om dem. De arkeologiska fynden som jag ska koppla detta till är två statyer av två kvinnor varav den ena är mycket känd och kallas La dama de Elche. Ska bli spännande.
         Efter museumbesöket delade vi i klassen upp oss; de som ska till Granada/Málaga på lovet stack för att köpa bussbiljetter, och vi som inte skulle med dem gick på lite äventyr. Vi åkte till området Chueca och strosade omkring. Kollade in lite spännande matställen och lokala butiker. Hittade en butik som såg spännande ut med tyger, lampor, kuddar och smycken i typ orientalisk stil och hittade en jättefin liten plånbok för endast 2€. Slog givetvis till så nu är den i mina ägor! Personalen var även jättetrevlig och vi snackade en del med dem (på spanska ofc). Det är så kul att komma som utlänning för man blir genast lite spännande och personal i såväl restauranger som butiker börjar gärna prata med en, frågar var man är ifrån, hur det är i Sverige och vad man tycker om Madrid. Tänk om alla utlänningar kunde få det bemötandet överallt...
          När jag kom hem var jag trött men satte mig ändå och pluggade. Var effektiv (för en gångs skull?) och blev klar med min förberedelse inför provet i historia på torsdag. Vi har sett filmen Hotel Rwanda och ska utifrån den diskutera hur man kan framställa och använda historia i t.ex. filmer samt lite om folkmordet så klart. Är så taggad för den sista frågan kan jag vinkla till att handla om FN:s roll och diskutera deras funktion vilket är typ mitt favoitämne! Har redan gjort en del arbeten om både folkmord, Rwanda och FN - dess organisation och uppgifter - så jag känner mig redo för detta provet.
          Nu ska jag göra lite spanskaglosor och sedan ska jag läsa lite Palme innan det är sovdags. Har redan packat väskorna för imorgon. Har idrott på morgonen (blöööööh) och sedan efter skolan ska jag och Nella gymma, det är vår onsdagstradition nu - kul!
          Natti Natt!
 
Nos vemos en Madrid
 
Emma Torres

Burritos på Tierra

Den jääääättestora flaggan typ utanför museumet 

Jag och Klara i solskenet! (Dock blåste det kallt som fan och imorgon ska det ner mot 0-grader...)

Min nya plånbok!

Plugg, plugg & plugg

Kommentera

Publiceras ej