Hej allihopa! Händelserik helg, har skrivit kort om den innan och mycket mer än så blir det inte. Låter bilderna i slutet av inlägget tala istället. Igår hängde jag som sagt med värdisarna till los abuelos - fast den andra sidan av släkten (den jag inte träffat innan). De var jättetrevliga hela högen och tog väl hand om mig! Abuelo (danis pappa) var jättego' och omhändertagande, han såg till att jag hade dricka hela tiden, visade mig runt i tio Tonis (farbror Toni) trädgård, såg till att jag satte mig brevid honom under middagen så att han kunde förklara vad all mat var för något samt att jag absolut inte behövde skämmas för varken om jag ville äta mer eller inte. Åt mycket gott och framförallt mycket nytt! Här i spanien är all mat annorlunda men just därför har jag fått lära mig att annorlunda inte alltid är det samma som äckligt eller kasst, det är bara annorlunda. Mycket korvar av olika slag i olika former och självklart snövitt bröd till det.
          Avslutade med två bitar tårta som var såååååå god och efteråt var jag även såååååå mätt! Klarade inte av att äta kvällsmat utan matkoman höll i sig och jag gick och la mig redan klockan 19.50. Dock somnade jag inte direkt utan kollade på en dokumentär. Hade egentligen tänkt se på någon poppis-film men asså jag är mer av en dokumentär-tjej än en filmfantast har jag kommit fram till. Ni kan kanske gissa ämnet på dokumentären... Palmes hemliga agent hette den men handlade faktiskt inte så mycket om Palme som man hade kunnat tro utan snarare en kvinnlig diplomat i Sydafrika som var en oerhört viktig länk mellan Sverige och de svarta i kampen mot apartheid. Den var mycket bra och jag rekomenderar den verkligen - SvtPlay är rena rama guldgruvan när det kommer dokumentärer och samhällsTV!
          Sov riktigt gott sen kan ni tro - trots att jag envisades med att göra ett besök på UDs hemsida innan jag släckte lampan. Har drömt om att bli diplomat i mer än 5 år nu och är en trogen besökare på deras hemsida. Där läser jag intervjuer med folk som går diplomatprogrammet just nu, kollar intagningskraven ännu en gång och uppdaterar mig om frågorna på det senaste intagningsprovet. Detta har jag alltså gjort i ett par år nu och börjar därför få ganska bra koll på vad det brukar innehålla. Inledde för ca. 3 år sedan ett litet projekt för att öka mina chanser att klara det provet med gott resultat i framtiden. Projektet innebär att jag i olika omgångar fokuserar på olika områden inom allmänbildning, en sommar lärde jag mig alla amerikas presidenter, en gång alla sveriges statsministrar, förra våren lärde jag mig alla ministrar i regeringen och nästa delmål är att läsa på om EU och vilka centrala svenskar som finns där och hur de har hamnat där samt lära mig finlands, danmarks och norges presidenter/statsministrar genom tiderna (inte alla, men en del). Projektet har hjälpt, för även om jag idag inte längre kan alla USA:s presidenter så har jag iallafall ett humm om det. Igår när jag kollade 2015-års prov kunde jag med glädje konstatera att jag klarade det betydligt bättre än tidigare år. När jag senare läste intervjuerna med de som går programmet nu blev jag inte lika lycklig. Istället slogs jag av den absoluta motsatta känslan, jag kommer aldrig komma in på det där jävla programmet. Snubbarna där kan fan 4-5 språk... En snubbe kunde (förutom svenska) engelska och persiska flytande samt franska och arabiska på grundläggande nivå. Och han är inte något unikum på diplomatprogrammet. Jahapp här kommer jag, får kämpa med engelskan i skolan och stapplar mig fram på spanskan. Lika lycklig, entusiastisk och motiverad som UDs hemsida kan få mig, lika knäckande är den för självförtroendet. Äh skitsamma, med åren har jag som tur var börjat inse att det finns flera vägar dit jag vill komma än just genom UDs diplomatprogram. Jag menar, varken Olof Palme, Jan Eliasson eller Anna Lindh gick där men de lyckades ganska väl de ändå?
          Trots alla tankar där på kvällen sov jag som sagt gott, men vaknade ändå trött. Käkade frukost och klädde på mig sen begav jag mig mot metron. Åkte in till Madrid, helt själv. Stora delar av vårt gäng har åkt till Granada nu på mini-semester eftersom vi har lov. Kvar i Madrid är jag, Elsa och Sandra. Men vi har umgåtts så mycket i grupp nu sen vi kom och jag orkade inte samordna utflykten med de andra så därför stack jag in själv. Har ändå tänkt på det ett tag att det skulle vara skönt att åka in ensam, för att upptäcka det jag vill i min egna takt och dessutom lära mig hitta på riktigt. När vi åker in i grupp blir det lätt att man (jag iallafall) bara hänger med de andra och eftersom jag inte är den som tar allra störst plats i en grupp är det oftast inte jag som tar tag i var vi ska och hur vi ska ta oss dit. Men jag vill ju lära mig, så därför åkte ag in själv idag. 
          Det var så härligt att gå omkring där i vårsolen! Eftersom det är måndag och spanjorerna inte har lov nu så var det inte jättemycket folk ute, men turister tycks det alltid finnas. Höll mig i just i turistområdena. Utgick från Sol, vandrade ner på Calle Mayor tills jag kom typ till Palacio Real, då vek jag av ner på en annan gata och gick där istället. Charmen med madrid är att man behöver inte alls gå långt eller länge för att komma bort från tursiterna lite och hitta sitt egna lilla smultronställe. För med alla gränder, smågator och gömda parker är Madrid verkligen smultronställenas stad. Blev en mysig promenad där jag både fick se de vanliga turistattraktionerna men även lite annat o-turistigt. Efter mer än en timme begav jag mig tillbaka till Sol, tänkte gå åt andra hållet lite (typ Gran Vía) och slå mig ner och käka min matsäck någonstans. Men när jag skulle korsa sol fastnade jag i en stor folksamling. Där var en massa tv-kameror så jag stannade nyfiket och väntade på att något skulle hända eller komma. Hade ingen aning om vad det handlade om men spekulerade i att det kanske var någon politiker eller liknande, men hade verkligen ingen aning. Tillslut anslöt fler poliser, två motorcyklar kom körande med siren och sen även två stora bussar - med Real Madrids logga! Tänk vilken jackpot det skulle vara om det var så att självaste Ronaldo &co. var på besök i city! Stod ivrigt och väntade med de övriga spanjorerna och turisterna, även om jga föredrar Atlético Madrid är det storstjärnor de har i laget så jag väntade tålmodigt medan kostymnissarna en efter en klev ut ur bussarna. Men någon Ronaldo steg aldrig ut, inte heller Marcelo, Ramos, James eller någon annan av stjärnorna. Det visade sig att det var deras basketlag som vann Copa del Rey igår. Jahapp. Stod kvar mitt i deras firande ett tag till, det var ju ändå kul trots att jag inte hade någon aning om vilka kändisarna var! Tillsut drog jag mig undan och tog renfe/metro hem.
          Jag fick ut precis det jag ville av dagen! Har lärt mig hitta bättre både i metro-systemet och ovan jord. Det var kul med lite äventyr och en rolig liten avvikare där på slutet med RM Basketlag. När jag kom hem hade jag behövt plugga men jag har typ lidit av kronisk trötthet idag så det blev inte mycket gjort utan släpade mig istället till fotbollsträningen. Det var kul men orkade inte ta en massa initiativ till att vara social så då blev det inget sånt heller. Pluggade lite när jag kom hem, ska plugga desto mer imorgon. Blir en hel dag till det då, har två prov efter lovet, två inlämningar samt ett tal (som jag kan komma och tänka på nu). Det där talet är en riktigt nöt att knäcka, tänker kring ett ämne men måste få det lite mer konkret. Det ska vara kopplat till boken vi har läst och handla om framtidens samhälle, har mycket tankar om sånt ju och nu ska jag ta tillfället i akt att pränta ner en fundering som jga inte jobbat något med förrut. Ska bli spännande men svårt eftersom att jga inte kommit så långt i tankeprocessen än angående den funderingen kring framtidens samhälle. Det blir nog bra. Ska få mig lite sömn nu så att jag inte är lika trött imorgon som jag varit idag. God natt!
 
Nos vemos en Madrid
 
Emma Torres
 
Bilder från min promenad i parken utanför mitt hus i fredags:
 
 
 
en skylt preciiiiis utanför mitt hus

Bilder från picknicken i Retiro i lördags som jag bl.a. har snott från Bella: Fler bilder från lördagen:

Från takterrassen på el corte inglés
Söndag:

Den svarta grejen åt jag, tro det eller ej! Dem va dessutom ganska god

Fin eftermiddagsvy där ute på landet

En av tio Tonis hundar

Vi pussades mycket men det gick ej att fånga på bild

En till hund

Idag:
Miguel de Cervantes 

Plaza Mayor i solskenet!

Kommentera

Publiceras ej