JAG ÄR KLAR MED MATTE!!!! Nu har jag gjort det där helvetes provet, matte nationellt prov. Ångesten och stressen är väck och iställt är jag helt fylld av lättnad och glädje. Eftersom jag inte riktigt förstått mig på varken läraren eller läroboken så har jag fått lägga mycket tid och fokus på grunderna här nere i Spanien att jag tappat det där problemlösningstänket som krävs för de lite högre betygen. Det är detta jag har känt de senaste dagarna och som gjort mig stressad. Provet blev därför ingen större överraskning eftersom det blev så som jag trott att det skulle bli, som en följd av detta. Det rullade på med E-frågorna och de flesta av dem gick galant, C-frågorna fick jag kämpa lite med och jag gjorde därför bara ett par stycken. Satt och räknade mina poäng hela tiden för att hålla koll på hur mycket mer som skulle krävas för att säkra ett E (=godkänt). Om jag har räknat rätt (på både poängen och själva provet) så blir jag godkänd, ett högre betyg än så är tyvärr uteslutet - det räcker inte poängen till för. Men godkänt är heeeeelt klart just godkänt för min del och jag är nöjd! 
          Nu ska man ju inte ta ut någon seger i förväg men jag tror nog ändå att jag klarar mig med godkänt på provet och därmed i kursen. Och nu är detta över. Förhoppningsvis var detta den sista matten jag behöver läsa. Valde först att läsa matte även nästa år men mailade i sista sekund och bad om att få byta till en vidare kurs i Spanska. Är mycket nöjd med det då jag verkligen vill fortsätta med spanskan och med denna terminen i bagaget så är jag inte jättepepp på att fortsätta med matte ett helt år till. Håll tummarna för att mitt val går igenom och håll gärna även tummarna för att det inte visar sig vara ett dumt val i framtiden och jag faktiskt kommer behöva den där jävla matte 3b-kursen.
          Provet gick smidigt och ganska fort eftersom låg på en ganska låg nivå och behövde inte kämpa länge med de svåra A-uppgifterna. Efter skolan firade vi att plugget börjar ta slut nu genom att sticka och bada. Det var grymt skönt och svalkande då det har varit 35°c idag - hur sjukt? (Tacksam för att vi har AC i klassrummen nu...) Har kommenterat värmen här tidigare men då har det varit under 30 åtminstone - nu är det ju sjukt på riktigt! Har aldrig upplevt en sådan här värme tidigare och innan jag åkte hit våndades jag över hur jag skulle klara av detta. Men jag har faktiskt vant mig, lärt mig hantera det och tycker inte det är så farligt faktiskt. Dock är jag inte lika galen som spanjorerna, det finns fortfarande de som går med svarta jeans i denna värmen... frivilligt... Men förutom att jag faktiskt använder shorts och kjol så har jag och de andra nog spanien-fierat vårt beteende och liv för att hantera värmen. Jag tror nog att vi omedvetet har tagit till oss en hel del av det som spanjorerna gör. Alla går i skuggan, man är inte ute mellan 14-16 (siesta) för då är det helt enkelt för varmt, man är inte ute och springer på eftermiddag och kväll, man rullar ner gardinerna om dagarna och upp på kvällarna, och så har jag gått och köpt mig en solfjäder som är min bästavän just nu. Säga vad man vill om spanjorer - att de tar 100 år på sig för att göra saker, har konstiga vanor och seder o.s.v - men är det något de kan så är det ju faktiskt att hantera värme så det är bara till att se och lära. Man ser skillnad på turister (läs: oerfarna svenskar) och spanjorer - turisterna söker sig snabbt till solen och värmen men flyr ganska snabbt från den igen för att sedan dras till den igen. Det är som att de blir helt till sig när de ser solen så de går på den soliga delen av gatan, sen blir det för varmt eller så bränner de sig så då flyr de men den där dragningskraften finns kvar... Kanske för att turisterna måste passa på innan de åker tillbaka till sitt solfattiga land igen (läs: Sverige). Spanjorerna (och vi!!!) behöver inte passa på för de lever med den solen och söker istället andra lösningar. De går alltid i skuggan och går inte ut när det är som varmast - för det är ju ändå så jävla varmt? Prova själva att vara ute i den värmen i mer än en weekend.
          Just nu sitter jag på mitt skrivbord, precis vid fönstret. Försöker vädra inför natten. För att rummet ska kylas ner lite och jag inte ska behöva ligga och svettas hela natten. Idag, onsdag - den enda vardagen städerskan inte kommer hit - glömde jag rulla ner min rullgardin som stänger ute solen och värmen och därför var mitt rum som en bastu när jag sen kom hem. Har därför fått kämpa i uppförsbacke denna kvällen men det ska nog gå. De andra dagarna brukar jag komma ihåg att rulla ner på morgonen innan jag sticker men sen när städerskan kommer brukar hon rulla upp... Störigt.
          Efter att ha stigit upp 1 timme tidigare imorse är jag ganska trött nu. Borde söka mig till sängen. Imorgon är det 9 dagar kvar till Sverige. Blandade känslor. Skypeade med CG igår vilket var såååå kul och sååå skönt!! Längtar lite hem till kompisarna, min katt, ridningen och friheten att bo i sitt egna hem i sitt egna land med sitt egna språk och egna kultur. Men jag trivs bra i Spanien. God natt!
 
Nos vemos en Madrid
 
Emma Torres

Kommentera

Publiceras ej