Som ni kunde läsa i gårdagens inlägg var jag och handlade typ kontorsmaterial på en chino. En chino är en liiiten affär som har ALLT! Allt från köksredskap tillhundleksaker till chips. De köper helt enkelt in vad som efterfrågas - en gång gick jag in där och frågade efter ett paket med endast två pennväsare istället för de 8-pack som fanns, det fanns inte då men när jag gick in där igår fanns det inköpt. Chinos finns typ överallt! Ordet chino betyder egentligen typ kines och det kallas för chinos eftersom att det oftast är kineser/asiater som jobbar där. Tycker det känns lite olustigt att kalla det för chinos... Man är ju fostrad i att man inte ska generalisera, inte använda benämningar av olika folkgrupper för saker och så vidare. Brukar försöka använda orden Bazar eller Alimentacion istället, det är vad som står på skyltarna utanför och är definitivt mer neutralt än att kalla dem för "en kines". Däremot har vi ju fått lära oss att det heter chinos så det blir lätt att man använder det istället. Jag vet inte hur man ser på användandet av ordet i Spanien - kanske är det inget konstigt alls och uppfattas inte alls som kränkande eller liknande - men jag tycker fortfarande att det känns lite konstigt att använda det på det sättet...
          Man kan man som sagt hitta allt möjligt skit i en chino. Men tyvärr har det en tendens att vara just skit. Igår gick jag dit för att köpa främst en svart tusch-/spritpenna och notislappar. Kom hem med lite annat också och det verkade bra förutom att just den svarta pennan redan var uttorkad... Utan att ha använt den... Och notislapparna hade sjukt dåligt klister/fäste. Suck... Inte alltid så billigt som man tror att handla där, man tänker att 2€ inte är så mycket flr ditten och datten men ganska ofta kan man hitta sakerna för samma pris och billigare i större affärer som Al campo (spanskt Coop Forum typ). 
          Plugget har gått bra idag. Blivit klar med alla de sakerna som jag hade tänk bli klar med idag vilket inte händer ofta! Halsontet börjar ge med sig en aning men blir ingen idrott imorgon heller. Får se hur det blir med det där loppet på fredag men känns det bättre springer jag nog ändå men håller mig på en ganska låg puls för att inte anstränga mig för mycket. Tack vare min pulsklocka/mätare som jag fick i födelsedagspresent förra året har min träning blivit sååå lättare. Nu kan jag alltid planera, lägga upp och genomföra den efter min kropps egna förmåga och form och INTE min vilja. Min träning har blivit så mycket effektivare och jag har blivit mer medveten om min träningsplanering. Dock har jag ju haft oflyt med plugg och förkylningar sen i somras så den har inte använts så mycket som jag har velat använda den, men jag älskar den ändå!
          På tal om idrott så har det börjat en ny serie på SVT som heter Gympaläraren. Han Kalle som gjort andra träningsprogram ska försöka öka skolungdomars idrotts- och träningsglädje under en höst. Tycker det är sååå intressant eftersom det är något som jag tänkt på mycket under mina år som missnöjd elev i en kass idrottsundervisning. Har tänkt sjukt mycket på hur jag skulle vilja lägga upp saker och ting för att faktiskt få ungdomar att träna och tycka om skolidrotten. Målet bör vara att väcka en idrottsglädje i eleverna som får dem att vilja röra på sig på sin fritid och INTE motsatsen som jag har fått uppleva genom min skolgång. En undervisning där självförtroendet sakta men säkert bryts ner och glädjen och viljan försvinner successivt. Idrottslärare verkar ha en betydligt starkare tendens att favorisera än alla andra ämneslärare! De höjer, prisar och lovordar de eleverna som är atletiskt begåvade, presterar bra och tycker om att träna även på fritiden, de får mycket fokus och uppmuntran medan de som verkligen skulle behöva det - de som inte har så lätt för det - glöms bort. Flera gånger som jag har tänkt att jag vill bli idrottslärare just för att jag vill anta utmaningen att lägga upp en idrottsundervisning där ALLA får samma fokus, samma uppmuntran och så småningom där alla VILL idrotta. Läraryrket generellt känns ju dock inte så attraherande. Stressigt, outvecklande och ganska otacksamt. Är ju faktiskt ett av de viktigaste yrkena i vårt samhälle då de faktiskt i hög grad formar framtiden genom att de är en så stor del och har en stor påverkan på barn och ungdomar. En bra lärare respektive en kass lärare kan ju faktiskt avgöra ens framtid till viss del och därför känns det förjävligt att de inte har en högre status än vad de har. 
          Idag har jag faktiskt bara avverkat en P3dokumentär. Den handlade om Christiania och var intressant! Den fokuserade dock inte på det som jag tycker är intressant med ämnet - hur ett samhälle blir om människor får leva med fria tyglar, de positiva sidorna med livet där men även nackdelarna och konsekvenserna - istället handlade det om typ det "juridiska" kring det. Typ hur den danska staten förhöll sig till det, avtal, rättigheter och polisens agerande. Har tidigare sett en dokumentär som heter Christianias barn och handlar om just barnen som växte upp där. Den var nog intressantare och jag rekomenderar den starkt om den finns kvar på SvtPlay! Har påbörjat ett nytt avsnitt, om rivningen av Klarakvareteren i Stockholm - kan låta torrt och tråkigt men jag tycker faktiskt det är intressant hittills då det väver in hur Sverige förändrades då kring efter kriget och fram mot 60-talet. Dels folkhemmets framväxt men också varför tankegångarna gick som de gick i Sverige vi den tiden. Bland annat hörde jag att eftersom att Sverige inte var en del av kriget direkt och inte blev bombade hade de inte samma behov av att bygga upp det gamla som förstörts utan de kunde istället fokusera på att utveckla och eftersom det var socialdemokratiska arbetare som styrde - som hade bilden av lortiga hem med råttor på gården - så ledde det till ännu mer distansiering från förr och ännu mer driv framåt i utvecklingen mot ett modernt samhälle. Mycket intressant och jag har ca. 30 minuter kvar som jag ska lyssna klart på imorgon. 
          Nu ska jag försöka förstå mig på skrivaren här hemma för måste skriva ut mitt tal som jag ska hålla på svenskan snart. Sen ska jag nog kolla klart på det avsnittet av Gympaläraren innan det är soooovdags! Behöver verkligen vila för är konstant trött just nu, men kvällarna här bara flyyyyger förbi - jag förstår inte varför?!
 
Nos vemos en Madrid
 
Emma Torres

Kommentera

Publiceras ej