Idag är det 17 maj = Norges nationaldag. Detta firades självklart på skolan då den är skandinavisk och vår idrottlärare Merete höll i det hela då hon är norsk. Hon hade lång, fin nationalklänning, det sjöngs nationalsången och "La det svinge" på skolgården, den norska flaggan svajade. Till lunch fick vi korv m. bröd och glass till efterrätt och senare bjöds det även på supergod tårta med jordgubbar. Det var jättekul att vara med om och jag gladdes stort med alla från norge. Merete var som en stor sol idag, gick runt och log, så glad har jag aldrig sett en svensk vara på vår nationaldag (inte med anledning av nationaldagen iaf). Sen har de kanske lite mer att fira, självständighet och allt sånt där, vi svenskar har aldrig behövt tvivla på eller riskera att "förlora" vår nationalitet så som Norge har då de dels varit under svenskt styre men även hotades av andra världskrigets på ett sätt som Sverige inte gjorde. Jag vet inte ens vad vi firar på vår nationaldag, den 6 juni känns helt ologisk för det finns ju inga känslor kopplat till det. I norge firar man självständighet, vad firar vi? Tycker gott vi kan flytta vår nationaldag till Midsommar, hade varit mycket mer logiskt, för att fira svenskheten - glädjen över att äntligen få smaka på solen, blomdoft och Sverige när det är som bäst. 
          Ikväll samlas alla norrmän i hela Madrid för att fira tillsammans. Deras ambassad renoveras just nu och därför är de på vår skola. Låter kul, synd man inte är norsk. Inte bara i det avseendet, utan för att det finns så mycker bra med norge; fin natur, fint språk, alla är glada och så är de enna jävlar på skidor. Skulle lätt vilja flytta dit, men är osäker på politiken som de driver i landet. Tror jag tillhör den lite mer klassiska svenska socialdemokratin och vilket land är inte bättre att leva i då än i Sverige? Det är typ vad som styr mig när jag funderar över vilket land jag skulle vilja bo i; vilken ideologi är ledande? Vilken politik drivs? Vad har de för välfärdssystem? Jag är seriös! Spanien är för konservativt, Danmark och Norge främlingsfientliga verkar det som och USA är ju rent åt helvete. 
          Älskar att följa valen i USA och har alltid gjort. Min första valrörelse som jag följde var 2008 och redan tidigt i primärvalen hävdade jag - blott 9,5 år gammal - att den där Obama skulle ta hem det. Är fortfarande lite imponerad över mig själv att jag kunde spå så rätt. Är lika glad över det var just han som vann både det året och valåret efter det för enligt mig är han den bästa president USA haft. Jag gillar han starkt och det är väl lite tack vare honom som mitt intresse för politik är så brinnande. Nu följer jag ännu en valrörelse, ännu ett valår och denna gången häpnas jag mer än någonsin över det politiska klimatet i USA, kanske för att jag blivit äldre och därmed förstår mer samt vet vad jag själv tycker och tänker. Valet i USA handlar ju mer om pengar och underhållning än om politik. Deras ideologi är alldeles för liberal för min smak och jag förstår inte deras konstitution (som inte går att ändra under några omständigheter - hur kan man bygga ett demokratiskt samhälle på det?! Som gjort för att inte hänga med i sin tid!). Vi ska lära oss mer om deras system nu under samhällslektionerna och det ser jag fram emot. 
          Igår var vi i Toledo. En mycket gammal stad norr om Madrid. Före Felipe II:s tid var Toledo faktiskt Spaniens huvudstad och därmed bodde hela hovet där. Efter lite klydd med buss och tåg hit och dit lyckades vi ta oss dit (det var egentligen mycket enkelt men vi hade inte kollat upp så mycket innan och ville tvunget åka gratis därav klyddet). Solen stekte på och vi alla var trötta nästan direkt när vi kom fram. Vi letade därför upp en restaurang och inledde besöket i Spaniens gastronomiska huvudstad med mat! Min värdpappa hade tipsat om en maträtt som är typisk för Toledo och därför chansade jag lite och beställde in det. "Carcamusas" heter det och var huuur gott som helst! Det var lite som kalopps men med mer tomatsmak, kokta ärtor i och potatisen var självklart stekt och inte kokt (som vanligt i Spanien). För blott 85kr fick jag en stor förrätt bestående av en spanska sallad, Carcamusas till huvudrätt, glass till efterrätt och vatten som ingick. Vinst!!
          I flera timmar vandrade vi runt i denna underbara stad på små kullerstensgator, trånga gränder och med solen som vår ständiga övervakare. Vi passerade förbi de flesta sevärdheter men gick även in i en synagoga. Jag har aldrig varit i en synagoga så jag tyckte det skulle vara intressant, dock fanns där inte så mycket inne - men vackert var det! Spanien har en historia av att diskriminera, förtrycka och fördriva människor av annan religion än katolicismen och det var precis vad som hade utspelat sig i Toledo. 1492 kan man säga att Spanien blev Spanien och då beslutades det att landet skulle ha endast en religion - övriga skulle konvertera eller tvingas flytta. Trots att de konverterade förblev de dock diskriminerade och därför fanns det t.ex. speciella judekvarter där alla f.d judar fick bo. Dessa judiska kvarter finns i många spanska städer och där gick vi runt i Toledo. Idag är det inte mycket annorlunda än andra gamla kvarter och byggnader men historian är vad den är och ska aldrig glömmas, inte en gång till. 
          Dagen avslutades med en tur på linbanan. En lång linbana högt upp i luften där man seglade över floden Tajo och hade utsikt över stora delar av landskapet omkring. Det var jättehäftigt och roligt! Efter detta var vi alla mycket trötta och begav oss därför tillbaka till bussterminalen för att resa hem till Madrid/Alco/SanSe igen. Somnade gott sen på kvällen kan ni tro. 
          Håller just nu på och klyddar med bilderna från igår. Det går inte så bra då minnet på min dator är fullt så jag måste nu säkerhetskopiera allt på dubbla ställen för att kunna rensa undan och göra plats för nytt. Så länge får ni bilden jag köpte från linbaneturen. Fick btw en fråga på bloggen igår från en som ska hit nästa vårtermin och blev sååå glad över frågan. För att det är kul att berätta om hur det är. Tänk att det är ett år sedan jag själv satt och letade upp bloggar till alla de som var utomlands då och ställde massvis med frågor till dem. Läste varenda rad de skrev för ville veta ALLT om hur det är utomlands. Dömer dock inte de som kikar in på min blogg om de inte läser varje rad, då det har en tendens att bli ganska många rader...
          Imorgon ska vi ha friidrottsdag hela dagen. Förhåller mig neutralt till detta i nuläget. Kan bli hemskt, kan bli kul. Vi får se. Nu ska jag fortsätta klydda med bilderna och hoppas på att jag får mig tillräckligt med sömn inatt.
 
Nos vemos en Madrid
 
Emma Torres 
 
 
Vår fina idrottslärare Merete! 🇳🇴

Kommentera

Publiceras ej