Kom för en stund sedan hem från restaurangen där vi (min värdfamilj och jag) käkade kvällsmat idag. Gemma drar till Mexico imorgon för att jobba där i tills på måndag och därför ville hon käka gott med oss alla idag. Vi gick till London, restaurangen som jag verit med dem en gång innan och ätit hamburgare. Tog en hamburgare även denna gång och den var god med undantag för att det var jättemycket karameliserad lök på vilket gjorde hamburgaren alldeles för söt för min smak. Men fick goda, hemmagjorda pommes till se det var lugnt - älskar ju pommes!
          Restaurangen ligger inte alls långt ifrån oss, kanske 5 minuters gångväg och denna gången gick vi faktiskt. Förra gången tog vi bilen och Gemma lobbade för att vi skulle göra det även idag men Dani protesterade, det är ju inte alls långt. Jag håller med honom, hemma i Sverige hade vi inte ens drömt om att ta bilen den distansen. Det var mysigt att gå för det skapade möjligheter för att prata mer så jag och Gemma snackade om skolan och mat. Hon sa bl.a att hon undvek italiensk mat - trots att det är hur gott som helst - för det är inte bra att käka mat med mjöl i. Det där är såå typiskt spanskt. ALLT här är märkt om det är utan gluten, t.o.m livsmedel som mjölk som vad jag vet inte brukar innehålla gluten... Men det är en stor grej med gluten här i spanien då de tror att det är vad som gör dem tjocka. Frågar ni mig så behövs det dock ingen större forskning på varför spanjorer går upp i vikt, det kan till och med jag berätta för dem. Ett förslag skulle jag säga är att tagga ner med oljan en aning så att inte all mat som steks snarare blir friterad (allt här är typ friterat).
          Det är intressant nu när jag har varit här ett bra tag att jag verkligen kan se dragen i den spanska matkulturen och se vad som egentligen är typsikt i Spanien. En av sakerna är att man med svenska ögon inte tycker att de äter fullvärdiga måltider. Det är alltid något som saknas och för det mesta är det kolhydraterna då måltiderna oftast är typ en köttbit (dränkt i den olja som blivit kvar i stekpannan efter stekning, det räknas som sås för dem) och sen en liten soppa brevid. Får ytterst sällan pasta och har nog bara fått potatis (som inte varit friterad) två gånger här hemma sen jag kom hit. Ris däremot gillar dem och någon gång har jag fått ett stekt ägg bara och en stor jävla tallrik fylld med ris. Detta ska då helst dränkas i så mycket tomate frito (spansk ketchup som är lite sötare tycker jag) som möjligt. Jag skulle så gärna vilja banka in i deras huvud att det går faktiskt att äta mer kolhydrater än vad de gör, typ genom att koka potatisen istället för att fritera den så sänker man onyttgheten en aning. Att inte käka söt jävla yoghurt till efterrätt varje dag är även det ett tips, eller typ att skippa kakorna och chokladen till frukost. 
          Något som den spanska maten dock ska ha cred för är det fina utbudet av salladstillbehör. Får alltid färsk tomat, gurka, sallad av alla dess sorter, broccoli, blomkål, morötter och framför allt oliver till varje måltid, såväl i skolan som hemma. Det ÄLSKAR jag! Dessutom utgöt baljväxter en stor del av den spanska maten så det underlättare ju en hel del om man vill göra det vegetariskt. 
          Men ibland blir jag lite förundrad över spanjorernas syn på det här med kost, kanske framför allt mina värdisars. Idag när vi satt på restaurangen pratade min bror om allt möjligt och nämnde vid något tillfälle öl och andra drycker. Då sa min värdpappa att det är bättre att dricka öl än läsk, för läsk innehåller socker vilket öl inte gör. Ännu ett exempel på kulturkrock då detta är precis tvärtemot den inställningen jag har växt upp med. Jag tog även ett steg emot att bli mer spanjor idag då jag gjorde min egna alkoholdebut. Ofrivilligt dock. Beställde in efterrätt, en sorbet (trodde jag). Den kom in i ett högt glas och var väl lite rinnigare än jag tänkt mig. När jag smakade den kände jag direkt att den smakade bajs, riktigt äcklig var den och hade en smak jag inte känt förr men av någon anledning kopplade till vuxna. Trots att jag inte gillade den drack jag upp den för ville inte vara oartig. Lämnade lite på botten och Gemma frågade då om jag tyckte om den, "njaa sådär" svarade jag. Hon tog mitt glas, smakade och rynkade på näsan. Dani sa "ja det var nog lite alkohol i den..." varpå Gemma svarade "Lite?! Det smakade ju bara alkohol!". Så jag hade alltså fått i mig ett helt glas alkohol. Min värdbror utbrast "VA?! Men du är ju inte 18?!", Dani däremot sa bara "Nu kommer du sova gott i natt" och så skrattade han och berättade mer om drycken. Hur den görs, vilka olika sorter det finns och vad den används till - han kan så mycket!
          Så där mycket mysigare har det dock inte känts sen jag drack den (kanske för att det var ganska lite men ändå). Och inte var den god heller, alkohol smakade snarare skit rent ut sagt och ju mer jag stöter på och bekantar mig med alkohol desto mindre blir min lust att prova. För mig framstår det fortfarande som helt sjukt att min värdpappa kunde sitta och uppmuntra sina söner till att bruka droger, som han ju gjorde när han sa att det är bättre att de dricker öl än läsk då alkohol är en drog. Men å andra sidan är socker det också och det är jag ju själv ganska beroende av. Därför har jag nu bestämt mig för att dra ner på sockret kraftigt när jag kommer hem. Jag ska även helt avstå från mat som McDonalds i all framtid. Detta eftersom när jag en gång ifrågasatte en kompis hur hon kunde fortsätta dricka alkohol när hon vet hur dåligt det är och hon svarade "men du vet hur dåligt snabbmat är men ändå fortsätter du äta det". Hon hade så rätt i det så och därför blir det min nästa bojkott.
          Annars då? Hade NP spanska idag vilket gick bra, visste inte att jag skulle ha det idag men det är skönt att ha det avklarat. Hade även redovisningi geografi som gick bra. Redovisade om Malmö vilket var kul så klart, har njutit när jag jobbat med detta området och jag blev riktigt nöjd med presentationen. Sista delen av redovisningen presenterade jag vilken nytta Sverige och Europa kan tänkas dra av Malmö och jag avslutade med att säga något i stil med "...men det är inte bara Skåne, Öresund, Sverige och Europa som har glädje av Malmö. Människor från hela världen har glädjts och fortsätter glädjas av en viss Malmö-produkt..." och så spelade jag upp låten "Zlatan & Jag (e från samma stad)". Det var kul!
          Efter skolan satt jag Nella och Elin och pluggade på starbucks och sen kom även Bella och Frida. Detta innebar min tredje fika där i hela mitt liv. Tycker inte att det är något speciell men lite innan vi skulle dra kom en ur personalen ut och bjöd på mini-drickor (gratis) som smakade karamel typ - gott!
          Nu måste jag sova allstå... Lite för sent även denna kväll. Endast ca. 18 dagar kvar till Sverige med maten, hästarna och rutinerna. 
 
Nos vemos en Madrid
 
Emma Torres
          

Kommentera

Publiceras ej